Common Pheasant

Common Pheasant

CommonGBIF 1.8·Dongniao Rarity Index5.10

Phasianus colchicus· 雉科· Galliformes

英文名:Common Pheasant(学名:Phasianus colchicus),是鸡形目雉科雉属的鸟类。俗名: 野鸡、山鸡、项圈野鸡、野山鸡、七彩山鸡,又名: 环颈雉,直译: 普通雉。以颈部下方的一圈显著白色环纹命名,足后具革质距,用作防御武器。雉鸡广泛分布于中、低山丘陵的灌丛、竹丛或草丛中,善于奔跑,飞行快速有力。分布于欧亚大陆中部、东部、中国大陆南部、台湾和越南北部。

Species Profile

IOC World Bird List

Common Pheasant

Phasianus colchicus· Pheasants, Fowl, Quail

Heron Island Accessible from Gladstone, Heron Island is an important nesting site for sea birds such as Black Noddy and Wedge-tailed Shearwater which can occur here in large numbers. Resident birds such as Pacific Reef Heron and Buff-banded Rail and several migratory waders including Ruddy Turnstone, Lesser Sand Plover, Bar-tailed Godwit and Whimbrel can also be seen here. Other important seabird nesting sites nearby are Wilson Island and Lady Musgrave Islands. Heron Island: 23.442222S 151.914444E Website: http://www.derm.qld.gov.au/

53-90 cm, incl. tail. Male larger. Male: head glossy dark green with 'horns', scarlet wattle and, in some, white neck-ring; body-plumage of rich, burnished chestnut reds; wings rounded; tail long and pointed, crossed with fine black bars. Female: pale brown and rich buff with dark brown and black mottlings and feather centres; flight and tail feathers barred paler; no wattle or 'horns'; tail shorter. Immature: like dull female. Singles to small flocks, parties. Wary, runs; rockets vertically over trees with noisy flapping.

Other name
Chinese, Ring-necked or Mongolian Pheasant.
Similar Species
Pheasant Coucal.
Voice
male: strident crow, 'korrk-kok!'; harsh note when flushed.
Habitat
scrubby eucalypt forest and woodlands, coastal scrubs, paperbark thickets, heaths, rank grasslands, pastures, orchards, crops.
Breeding
spring-early summer.
Nest
scrape, lined with grass, etc., under grass, bracken, ferns.
Eggs
7-15; creamy olive-brown.
Range & Status
from Caspian Sea, parts of Iran and Turkey, e. to China, Mongolia, Korea. Introduced (from England) to many locations in Aust.; few were successful. Feral populations survive on Rottnest I. (WA); King I., Bass Strait; Bowen I., Jervis Bay (NSW) and possibly Tas. Sedentary.