Peregrine Falcon

Peregrine Falcon

CommonGBIF 1.7·Dongniao Rarity Index5.50

Falco peregrinus· 隼科· Falconiformes

Peregrine Falcon(学名:Falco peregrinus),是隼形目隼科隼属的鸟类。俗名: ♂鸽虎、♀鸭虎、花梨鹰、青燕、那青、鸭鹘、黑背花梨鹞,又被称为鸽虎、鸭虎、花梨鹰、青燕、那青、鸭鹘、黑背花梨鹞,在美国被称为鸭鹰。这大型、强力的猛禽,以其捕食飞行中的鸟类而闻名。全球分布广泛,但在欧洲和北美的大部分区域已变得稀少。游隼是世界上短距离冲刺速度最快的鸟类,长距离飞行仅次于雨燕。在悬崖上筑巢。

Species Profile

IOC World Bird List

Peregrine Falcon

Falco peregrinus· Falcons, Hobbys

36-47 cm; span to 95 cm. Female larger. Famous falcon: crown and cheeks black; upperparts slate-blue; underparts white or buff; breast and underwings finely barred black, leaving prominent white or buff 'bib'. Cere, eye-ring and legs yellow. Juvenile: browner; feather margins buff; buff below, streaked blackish brown; cere, eye-ring and legs yellowish. Singles, pairs, family parties: perches high, on dead limbs, cliffs, broadcasting pylons. Soars high, wings flat and elliptically tapered; tail fanned; 'bib' prominent; looks wide-hipped, tail broad and ample. Wingbeats quick and shallow, broken by glides; 'stoops' spectacularly on birds such as pigeons, galahs, or teals, streaking across sky on nearly closed wings. Chases with hard, lashing strokes of backswept wings.

Other name
Black-cheeked Falcon; Duck Hawk.
Similar Species
Australian Hobby; Brown Falcon; Grey Falcon.
Voice
hoarse, staccato, complaining 'chak-chak-chak-chak', male's noticeably higher-pitched; near nest, high, thin 'keer-keer-keer'.
Habitat
cliffs, gorges, timbered watercourses, environs of rivers, wetlands, plains, open woodlands, pylons, spires, buildings.
Breeding
Aug.-Nov.
Nest
on cliff ledge or crevice; large tree hollow or nest of other raptor or corvid; ledge of city building.
Eggs
2-3; pale buff, finely marked reddish chestnut.
Range & Status
Aust. and Tas.: uncommon. Sedentary; dispersive when young. Cosmopolitan, except NZ.
Distribution key to races
1. Falco peregrinus macropus