White-faced Heron

White-faced Heron

CommonGBIF 4.8·Dongniao Rarity Index6.91

Egretta novaehollandiae· 鹭科· Pelecaniformes

White-faced Heron(学名:Egretta novaehollandiae),是鹈形目鹭科白鹭属的鸟类。常见于澳大利亚、新西兰等地的浅水湿地。中等体型的鹭,以灰蓝的羽毛、白色的面部标记和黄色的腿著称。在澳大利亚和新西兰,由于人类活动的影响,如森林砍伐和农业灌溉,白脸鹭的数量有所增长。

Species Profile

IOC World Bird List

White-faced Heron

Egretta novaehollandiae· Herons, Bitterns

66-70 cm; span c. 1.06 m. Familiar small, pale grey heron with white face and yellow legs. Immature: paler grey; only throat white. Flight stately, sometimes with neck briefly extended: note two-tone contrast of pale grey body and darker flight feathers. Singles to autumn companies: wades in shallow water, on roadsides, farm dams, etc. Perches on fence posts, trees, telephone poles, house roofs.

Other name
'Blue Crane' (erroneous).
Similar Species
White-necked Heron; Eastern Reef Egret (dark morph).
Voice
gobbling, gravelly croaking.
Habitat
shallow wetlands: fresh, brackish or salt; farm dams, pastures, grasslands, crops, shores, saltmarsh, tidal mudflats, boat-harbours, beaches, golf courses, orchards, garden fishponds.
Breeding
Sept.-Nov. in se. and sw. Aust.
Nest
untidy, shallow; of sticks in leafy branch 5-12 m high; sometimes far from water.
Eggs
3-5; pale blue.
Range & Status
Aust. and Tas.: mostly winter visitor to Top End (NT), C. York Pen.-Torres Strait. Dispersive or part-migratory. Also Indonesia, PNG, Pacific, sub-Antarctic islands. Vagrant Macquarie I. Also NZ.