Australian King Parrot

Australian King Parrot

OccasionalGBIF 8.4·Dongniao Rarity Index8.33

Alisterus scapularis· 长尾鹦鹉科· Psittaciformes

英文名:Australian King Parrot(学名:Alisterus scapularis),是鹦形目长尾鹦鹉科王鹦鹉属的鸟类。色彩艳丽的大型鹦鹉,主要分布在澳大利亚东部,从昆士兰的库克敦至维多利亚的波特坎贝尔。栖息于湿润的高海拔森林地带,偏好尤加利树覆盖的地区及邻近的雨林。成年雄鸟头部、胸部及腹部呈橙红色,雌鸟则为绿色,幼鸟类似雌鸟。在城市公园和农场常见其身影。

Species Profile

IOC World Bird List

Australian King Parrot

Alisterus scapularis· Parrots, Rosellas, Lorikeets, Budgerigar

41-44 cm. Male: brilliant scarlet head/body; dark green wings with pale green band. Bill red above, black below; eye yellow. Female: upperparts and upperbreast dark green (some have pale wing band); lower breast scarlet; bill red-grey; eye yellow. Immature: like female; eye brown; young males become patchy red. Parties, small flocks, mostly of green birds: feeds quietly in foliage on fruit, palm shoots, blossoms, mistletoes; on ground. Raids fruit in orchards; bananas, corn, sorghum, potatoes, acorns. Tame in gardens, farmyards, resorts. Flight strong, easy, erratic with deep pumping wingbeats.

Similar Species
Crimson Rosella.
Voice
brassy 'chack! chack!'; male, drawn-out, ringing 'sweee'; alarm screeches.
Habitat
rainforests, palm forests, eucalypt forests, dense gullies, clearings, coastal woodlands; regrowth with berry-bearing shrubs; crops, potato-fields, orchards, parks, gardens.
Breeding
Sept.-Jan.
Nest
in tree-hollow, with high entrance.
Eggs
3-5; white, rounded.
Range & Status
coastal e. Aust., from c. Cooktown (Q) to Otway Ras. (Vic.), inland to c. Carnarvon NP (Q), Warrumbungle NP (NSW), Wodonga-Daylesford (Vic.). Common to uncommon; disperses to lowlands in autumn-winter. Sedentary; dispersive.
Distribution key to races
1. Alisterus scapularis scapularis 2. Alisterus scapularis minor